Russische oorlogsvloot zal niet bijtanken in Spanje

Een grote Russische oorlogsvloot die onderweg is naar Syrië om daar de Russische aanwezigheid te versterken, zal dan toch niet bijtanken in de Spaanse enclave Ceuta. Spanje was in het oog van een storm terechtgekomen nadat het land daartoe toestemming had gegeven. De Spaanse hulp aan Rusland viel niet in goede aarde bij de NAVO-bondgenoten van Spanje en de Russen hebben nu de aanvraag om bij te mogen tanken ingetrokken.
Het Russische vliegdekschip Admiral Kuznetsov maakt deel uit van de vloot.

Sinds vorige week zijn een tiental Russische oorlogsbodems op weg naar Syrië, en ze zijn door de Straat van Gibraltar gevaren. ze worden begeleid door twee schepen van de Spaanse zeemacht.

De Russen hadden van Spanje echter ook de toestemming gekregen om bij te tanken in Ceuta, een Spaanse exclave in Marokko.

Dat viel niet in goede aarde bij de NAVO-bondgenoten van Spanje, die vreesden dat de Russen de gevechtsvliegtuigen en helikopters aan boord van hun enige vliegdekschip, dat deel uitmaakt van het konvooi, zouden kunnen gebruiken om "burgers te bombarderen" in de belegerde Syrische stad Aleppo. Rusland steunt daar het regime van president Bashar al-Assad, het westen de rebellen.

De druk op Madrid was de afgelopen uren dan ook opgevoerd. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gaf in bedekte - maar niet mis te verstane - termen kritiek op Spanje. "Het is aan elke natie om te beslissen of deze schepen zich kunnen bevoorraden in hun havens. Maar ik geloof dat alle NAVO-leden wel beseffen dat deze oorlogsvloot kan ingezet worden voor luchtaanvallen tegen Aleppo.

Daarop schreven Spaanse media dat de beslissing opnieuw bekeken werd en Moskou heeft dan uiteindelijk zelf de aanvraag om bij te mogen tanken weer ingetrokken.

"Totaal ongepast voor NAVO-lid"

Het Westen heeft de voorbije weken heel wat kritiek geuit op Rusland dat het ook heel wat burgers zou treffen met de aanvallen op Aleppo. Een beschuldiging die verschillende Britse en Amerikaanse hooggeplaatsten vandaag herhalen in hun kritiek tegenover Spanje.

"Spanje is een lid van de NAVO en de NAVO ondervindt al uitdagingen vanwege Rusland. De Russen bombarderen Aleppo zonder onderscheid, en het zou ongepast zijn om hen militaire hulp te bieden", aldus parlementslid en voormalig Brits minister van Defensie Gerald Howarth in The Telegraph. Ook Guy Verhofstadt, fractievoorzitter van de liberalen in het Europees Parlement, stelt zich ernstige vragen bij de voorgestelde Spaanse hulp aan Rusland (zie tweet onderaan).

Volgens de Russen is de stop bij Ceuta (dat overigens niet onder de NAVO valt) louter een routine, en is het niet ongewoon dat schepen van de Russische zeemacht bijtanken in NAVO-landen. "Zolang de Spaanse regering het niet bant, is dit puur een commerciële aangelegenheid, ook al gaat het om militaire schepen." De Russische stop bij Ceuta zou Spanje zo'n 300.000 euro kunnen opleveren, schrijven Britse media in dat licht.