Slachtoffers aanslagen Zaventem hebben uitleg gekregen over onderzoek

De onderzoeksrechters die de aanslagen van 22 maart in Brussel onderzoeken, hebben voor het eerst uitleg gegeven aan de slachtoffers en nabestaanden. Vandaag kwamen de slachtoffers van de aanslag in Zaventem aan de beurt, morgen die van Maalbeek.

Sinds de aanslagen hebben al 380 mensen zich burgerlijke partij gesteld in het dossier. Dat grote aantal maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk om alle partijen op dit moment individueel toegang te geven tot het dossier.

Daarom heeft de onderzoeksrechter beslist om een gezamenlijke infosessie te organiseren. "We voelden dat er bij de burgerlijke partijen een grote nood aan informatie was", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

115 burgerlijke partijen kwamen vandaag af op de eerste infosessie. Morgen worden er minstens evenveel verwacht op de infosessie over de aanslag op metrostation Maalbeek.

"Alles is zeer sereen verlopen"

De burgerlijke partijen en hun advocaten kregen uitleg van de onderzoeksrechters, het federaal parket, leden van de federale gerechtelijk politie, experts van de ontmijningsdienst van het leger (DOVO), het Disaster Victim Identification Team (DVI), het Labo voor Technische en Wetenschappelijke Politie en een wetsdokter.

"Om dat in alle transparantie te doen waren ook de advocaten van de verdediging aanwezig", zegt de parketwoordvoerder. "Alles is zeer sereen verlopen. Blijkbaar wordt dit initiatief toch wel op prijs gesteld. Over de inhoud van de uiteenzetting en de vragen die eventueel gesteld zijn, kunnen we geen uitspraken doen. Dat behoort tot het geheim van het onderzoek."