Stoelendans in Hasseltse gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad in Hasselt heeft een ware stoelendans plaatsgevonden in de nasleep van het ontslag van Hilde Claes als burgemeester. Verschillende schepenen legden opnieuw de eed af.

Habib El Ouakili (SP¨.A) bleef als vierde schepen op zijn post en werd tijdelijk waarnemend burgemeester. Hij was ook meteen de eerste waarnemende burgemeester van Marokkaanse afkomst. Na de eedaflegging van Tom Vandeput (CD&V) als eerste schepen werd hij de nieuwe waarnemende burgemeester.

Schepenen Karolien Mondelaers (CD&V), Brigitte Smets (Helemaal Hasselt-SP.A), Tom Vandeput en Valerie Del Re (Helemaal Hasselt-SP.A) namen tijdens de gemeenteraadszitting tijdelijk ontslag om enkele minuten later opnieuw de eed af te leggen. Ook het ontslag van voormalige burgemeester Hilde Claes stond op de agenda. Voor haar werk van de afgelopen zeven jaren als burgemeester werd Claes door haar fractieleidster Brigitte Grosemans bedankt.

In het nieuwe bestuur wordt Tom Vandeput de nieuwe eerste schepen, gevolgd door Valerie Del Re, Karolien Mondelaers en Kevin Schouterden, die respectievelijk de nieuwe tweede, derde en zesde schepenen worden. Henri Brebels en Frank Keunen (Helemaal Hasselt-SP.A) legden de eed af als opvolgend gemeenteraadslid.

De oppositie keek de hele stoelendans met liefst drie verschillende burgemeesters met lede ogen aan. Zowel de N-VA- als Open VLD-fractie hadden gehoopt dat er minstens een gemeenteraadslid minder in de gemeenteraad zou zitten en hekelden het feit dat de eerste zestien punten van de agenda over postjes gingen.

Ook in de OCMW-raad gebeurde de laatste paar dagen een hele stoelendans. Zo namen Aernout Vanreusel en Nadja Vananroye ontslag uit die raad terwijl Brigitte Smets en Maryam Jamshid werden aangesteld als respectievelijk voorzitter en OCMW-raadslid.