Terreurverdachten EK-fanzone vrijgelaten onder voorwaarden

De broers Moustapha en Jawad Benhattal zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Zij zijn twee van de drie mannen die ervan verdacht werden tijdens het EK voetbal een aanslag te hebben willen plegen op de fanzone van de Rode Duivels op het Rogierplein in Brussel. Dat melden hun advocaten. Ze stonden terecht voor de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling.

De mannen zijn familie van de broers El Bakhraoui, twee daders van de aanslagen in Brussel op 22 maart. In afgeluisterde gesprekken zouden ze gesproken hebben over aanslagen die ze wilden plegen op de EK-fanzone op het Rogierplein in Brussel, vlakbij het Noordstation. Ook de Louizalaan en enkele buitenlandse ambassades kwamen ter sprake.

Volgens de verdediging zou er echter nooit sprake zijn geweest van enig plan voor een aanslag en berust de hele situatie op misverstanden en foute interpretaties. De speurders konden tijdens de huiszoekingen ook geen wapens of explosieven terugvinden. De broers Benhattal werden opgepakt tijdens de nacht van 17 op 18 december toen de politie binnenviel op 40 adressen en 152 garageboxen onderzocht.