Toyota roept ruim 37.000 auto's terug in België

De Japanse autobouwer Toyota roept in België iets meer dan 37.000 wagens terug naar de garage omwille van mogelijke problemen met de airbags. Het gaat vooral om auto's van de modellen Yaris en Auris, meldt Toyota.

De terugroepactie heeft te maken met problemen met de airbags van leverancier Takata. In sommige gevallen kan de opblaasmodule van de airbag scheuren wanneer die zich ontplooit. Daardoor kunnen metaaldeeltjes met hoge snelheid door de airbag vliegen en in het voertuig terechtkomen.

Concreet gaat het om 37.059 voertuigen die werden geproduceerd tussen mei 2000 en november 2001, en van april 2006 tot december 2014: 18.427 Yaris-, 12.874 Auris-, 3.535 Hilux- en 2.223 Corollamodellen.

"Alle bekende eigenaars van de betrokken Toyotamodellen zullen per aangetekende brief op de hoogte worden gebracht", zegt de autobouwer.

Wereldwijde actie

België is niet het enige land waar Toyota auto's moet terugroepen. Wereldwijd gaat het om bijna zes miljoen voertuigen: 1,16 miljoen in Japan, 1,47 miljoen in Europa, 820.000 in China en 2,35 miljoen in andere regio's. De Verenigde Staten zijn niet bij deze terugroepactie betrokken.

De voorbije jaren zijn al zowat 100 miljoen Takata-airbags teruggeroepen geworden voor diverse problemen. Het Japanse bedrijf controleert ongeveer een vijfde van de gordel- en airbagmarkt voor de auto-industrie. Door ontploffende airbags zouden al verschillende mensen om het leven gekomen zijn, voornamelijk in de Verenigde Staten.