Trump: "Met Clinton als president stevenen we af op Derde Wereldoorlog"

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgen we een Derde Wereldoorlog als zijn Democratische rivaal Hillary Clinton president van de VS zou worden. Trump stelt dat Clintons voorgestelde aanpak voor de oorlog in Syrië onvermijdelijk zal leiden tot een clash met Rusland. "En Rusland is een nucleaire macht", luidt het doemscenario van Trump.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hillary Clinton stelde eerder voor om boven Syrië een "no-fly zone" in te stellen en op de grond "veiligheidszones". Dat zou burgers moeten beschermen. Maar volgens analisten kan dat tot een direct conflict leiden met Russische gevechtsvliegtuigen die boven Syrië actief zijn.

Op die analyse bouwt Trump voort in een interview met persagentschap Reuters. "Met dat beleid ben je niet meer Syrië alleen aan het bekampen. Je strijdt tegen Syrië, Rusland en Iran. Rusland is een nucleair land, een land waar de kernwapens werken in tegenstelling tot de landen die praten. We zullen eindigen met een Derde Wereldoorlog als we luisteren naar Hillary Clinton", aldus de Republikein.

Donald Trump vindt dat de focus niet mag liggen op het weghalen van de Syrische president Bashar al-Assad. "We moeten niet focussen op Syrië. We zouden moeten focussen op de strijd tegen terreurgroep IS." Een redenering die enigszins aansluit met hoe Moskou denkt over de oorlog in Syrië.

Trump vraagt zich ook af hoe Clinton ooit nog onderhandelingen zal kunnen voeren met de Russische president Vladimir Poetin, "nadat ze hem zo gedemoniseerd heeft".

"Trump niet geschikt als commander-in-chief"

Het campagneteam van Hillary Clinton heeft intussen al gereageerd op de uitlatingen van Trump. "Nogmaals praat Trump de woorden van Poetin na en bespeelt hij de angsten van de Amerikanen. Dat terwijl hij weigert om een eigen plan op tafel te leggen om IS te verslaan of om de humanitaire crisis in Syrië te bedwingen."

De ploeg van Clinton wijst er ook op dat zowel Republikeinse als Democratische veiligheidsexperts Donald Trump ongeschikt bevinden om het land en het leger te leiden.

AFP or licensors