Vuilste beek van Vlaanderen wordt aangepakt

De vuilste beek van Vlaanderen, de Neerbeek tussen Wevelgem en Kortrijk, wordt aangepakt. Dat antwoordt Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

De Neerbeek, die van Wevelgem naar Kortrijk loopt via Bissegem, is de meest vervuilde beek van Vlaanderen, blijkt uit een onderzoek van Natuurpunt. Maar daar komt verandering in. Er wordt onder meer een gescheiden rioleringsstelsel aangebracht.

Tegen 1 februari 2017 moet het afvalwater van ongeveer 800 inwoners van Wevelgem en Kortrijk langs het op- en afrittencomplex van de R8 ter hoogte van afrit Bissegem aansluiten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Harelbeke. Dat water belandt momenteel nog ongezuiverd in de Neerbeek en Hellebeek, maar beheerder Aquafin is bezig met infrastructuurswerken. Er wordt een verzamelriool aangelegd om het afvalwater op te vangen en weg te voeren.

"De stad Kortrijk heeft ook drie subsidieaanvragen voor de aanleg van gemeentelijke riolering ingediend om een aantal ingrepen uit te voeren op het gemengde rioleringsstelsel van Bissegem", zegt Schauvliege.

Ook de Kasselrijbeek in Vichte, die ook in de lijst van Natuurpunt slecht scoorde, wordt aangepakt. Het project in kwestie voorziet in een volledige as vanaf het lozingspunt van Otegem tot aan het centraal gebied in Vichte. Zowel Zwevegem, Deerlijk als Anzegem zullen bijkomende clusters aansluiten, goed voor een investering van 5,7 miljoen euro.