22 kinderen en zes leerkrachten gedood bij luchtaanval op school in Syrië

Bij een luchtaanval op een school in Hass in de Syrische provincie Idleb zijn 22 kinderen en zes leerkrachten omgekomen. Dat meldt Unicef. Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties werd de school verschillende keren aangevallen en gaat het mogelijk om de dodelijkste aanval op een school sinds het begin van de oorlog in Syrië, 5,5 jaar geleden.

"Dit is een tragedie, een schandaal", aldus directeur-generaal Anthony Lake van Unicef. "Als deze aanval doelbewust gebeurde, dan is dit een oorlogsmisdaad", stelt Lake in een persbericht. Volgens Unicef werd de school verschillende keren aangevallen.

Het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium meldde eerder dat militaire vliegtuigen zes aanvallen hadden uitgevoerd op de school en haar omgeving. Een van de bommen trof de ingang van de school waarlangs op dat ogenblik de kinderen naar buiten werden geëvacueerd.

Het is niet duidelijk wie achter de luchtaanvallen zit. Gevraagd naar een reactie op het bombardement zei de Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjurkin: "Dit is verschrikkelijk, verschrikkelijk. Ik hoop dat wij er niet bij betrokken waren. Het zou gemakkelijk zijn om nu te zeggen, "neen, wij zijn het niet", maar ik ben een verantwoordelijk persoon. Ik moet dus eerst zien wat onze minister van Defensie gaat zeggen."

Het Syrische leger en Rusland zijn er door het Westen al verschillende keren van beschuldigd dat ze bij hun luchtaanvallen geen rekening houden met burgergebouwen. Damascus en Moskou antwoorden daarop steevast dat ze enkel "terroristen" viseren.

De provincie Idleb in het noordwesten van Syrië is een bolwerk van Jaich al Fatah, een coalitie bestaande uit islamitische rebellen en jihadisten van Fateh al Cham, het vroegere Al Nusra voor de breuk met Al Qaeda.

Sinds het begin van de oorlog in Syrië, in het voorjaar van 2011, zijn al meer dan 300.000 mensen gedood. De helft van de Syrische bevolking is op de vlucht. De voorbije zeven dagen alleen al zouden volgens het Syrisch Observatorium de Syrische en Russische luchtaanvallen het leven hebben gekost aan meer dan 89 doden en 150 gewonden hebben gemaakt.