ACV houdt pamfletactie voor behoud treinbegeleider

De christelijke vakbond voert vandaag actie in verschillende stations voor het behoud van de treinbegeleider op de trein. "Treinbegeleiders knippen niet alleen kaartjes", zegt Luc Piens van ACV-Transcom.

De NMBS wil op sommige treinen geen treinbegeleiders meer, zodat er alleen nog een treinbestuurder aan boord is. Voordat het zover is moet eerst de wet nog gewijzigd worden. De verantwoordelijkheden van de treinbegeleider zijn nu immers wettelijk vastgelegd.

"Er mogen nu geen treinen rijden zonder treinbegeleider en dat heeft een zin", zegt Piens. "De veiligheid moet immers gerespecteerd worden. Er moet iemand zijn die direct contact heeft met de reizigers."

Volgens Piens klopt het dat de NMBS op korte termijn nog treinbegeleiders in dienst zal nemen, maar toch heeft de pamfletactie van de vakbond zin. Als de NMBS treinen zonder treinbegeleiders wil laten rijden, zal er nog goed moeten bestudeerd worden hoe de veiligheid van de reizigers dan wel kan gerespecteerd worden, volgens Piens.

Met de pamfletactie wil de vakbond de reizigers wijzen op de belangrijke rol die de treinbegeleider speelt in hun veiligheid.