Amerikanen betalen 47 miljard dollar voor Nederlandse chipproducent NXP

De Eindhovense chipproducent NXP is akkoord gegaan met een miljardenbod van zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Dat maakten de twee bedrijven bekend in een gezamenlijke verklaring.

Het bod van Qualcomm hangt aan NXP een prijskaartje van in totaal 47 miljard dollar (43 miljard euro). NXP is de vroegere chipdivisie van Philips en is genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdag.

Qualcomm is de grootste producent van halfgeleiders voor mobiele telefoons, terwijl NXP de grootste producent van chips voor de auto-industrie is. De overname is meteen de grootste ooit voor Qualcomm. Topman Steve Mollenkopf hoopt met de deal de intrede van zijn bedrijf in nieuwe markten - in het bijzonder de boomende markt voor elektronica in wagens - te versnellen.

De deal, de grootste ooit in de geschiedenis van de chipsector, bestaat uitsluitend uit cash. Qualcomm zal 110 dollar per aandeel NXP betalen, of 11 procent meer dan de slotkoers van woensdag.