Amsterdam wil stroom aan toeristen indijken

De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, wil de alsmaar groeiende stroom aan toeristen in de stad indijken. Van der Laan is daarom op dit moment aan het bekijken welke van de honderd nog te vestigen hotels hij juridisch nog kan tegenhouden. Daarnaast moet de reglementering voor Airbnb strenger, vindt de burgemeester, en zou de stad de zoveelste wafel- of kaaswinkel moeten kunnen weren.

Na jaren van overvloedige inspanningen om Amsterdam toeristisch in de kijker te zetten, is de weegschaal naar de andere kant overgeslagen. Er zijn teveel toeristen. Volgens de Volkskrant is het aantal overnachtingen in de Nederlandse hoofdstad op 15 jaar tijd gestegen van 4 naar 7 miljoen per jaar. In een poging die toevloed tegen te houden, voorkwam Van der Laan drie jaar geleden al de bouw van een "megahostel" aan de Weesperzijde. Nu wil de burgemeester het aantal hotels dus verder blijven inperken, al geeft hij ook toe dat een echte oplossing voor de "problematische drukte" nog niet is gevonden.

Volgens Amsterdams schrijver en journalist Herman Vuijsje ligt het probleem echter niet enkel bij het aantal, maar ook bij het soort toeristen dat de stad aantrekt. "Het probleem is dat Amsterdam een teveel heeft aan een bepaald soort goedkope toeristen", vertelt de schrijver in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Je ziet hier veel groepjes jonge mannen uit bijvoorbeeld Engeland en omstreken, die naar hier komen voor het bier, de marihuana en de prostitutie. Zij zorgen voor veel overlast in de straten", legt hij uit. "Ze blijven 's avonds laat rondhangen en laten ook veel vuil achter. Dat is natuurlijk niet aangenaam voor de bewoners."

Volgens Vuijsje moet Amsterdam daarom vooral haar aanbod aan winkels en restaurants veranderen. Zo kan de stad een ander soort toeristen aantrekken. "Ik ben soms jaloers als ik in andere Europese steden rondloop", vertelt hij. "Die mikken duidelijk op een ander soort toeristen. Het zijn niet zozeer de walletjes of de coffee shops die je in Amsterdam moet aanpakken om dat op te lossen, maar wel de hele goedkope souvenirwinkels en eetkraampjes. Goedkoop, in de dubbele betekenis van het woord. Als je een ander soort toeristen wil, dan moet je ook iets anders aanbieden op voorzieningsniveau."

Dat laatste valt volgens het Amsterdamse stadsbestuur echter niet zomaar te reguleren. Op dit moment heeft de stad namelijk geen wettelijke instrumenten waarmee ze de vergunningen van horeca en winkels kan inperken. Burgemeester van der Laan pleit daarom voor een wetswijziging. Hij wil dat de stad de zoveelste wafeltent kan tegenhouden en kan beslissen dat er op die plek een boekhandel moet komen.

Airbnb

Naast het inperken van het aantal hotels en de vergunningen, wil Van der Laan ook strenger optreden tegen verhuurplatformen zoals Airbnb. Hij is er voorstander van om het aantal nachten dat je een woonhuis mag verhuren te verlagen van 60 naar 30 nachten. Hij hoopt daarvoor samen te werken met andere Europese hoofdsteden zoals Berlijn, Londen en Barcelona.

"Er is op dit moment veel te weinig controle bij die huurplatformen", besluit Vuijsje. "Officieel mag je maar 60 nachten per jaar verhuren, maar dat wordt op dit moment niet gecontroleerd. Sommige straten veranderen daardoor bijna volledig in hotels. Daardoor barst Amsterdam nog meer uit zijn voegen."

Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd.