Apple vervangt functietoetsen door "Touch Bar" in nieuwe MacBook

Apple heeft vandaag de nieuwe MacBook Pro-modellen voorgesteld. Opvallendste nieuwigheid is de "Touch Bar", een smal aanraakscherm dat de functietoetsen bovenaan het toetsenbord vervangt.

De Touch Bar is multifunctioneel. Ze verandert aan de hand van wat je aan het doen bent. Als je in de Mail-app aan het werken bent, zullen er bijvoorbeeld knoppen verschijnen om een nieuwe mail te schrijven of om mails te verwijderen. Een overzicht van de functies vind je hier.

De nieuwe toestellen zijn ook uitgerust met een vingerafdruksensor voor Apple Pay, de betaaldienst van het techbedrijf. Voorts zijn ze opnieuw dunner, lichter en krachtiger dan hun voorgangers. De Laptop maakt gebruik van de kleinere USB-C-poorten. Voor apparaten met een gewone USB-aansluiting is dus een adapter nodig. En opvallend: de hoofdtelefoonaansluiting, die verdween in de nieuwe iPhone, blijft behouden.

De nieuwe MacBook Pro's kunnen vanaf vandaag besteld worden. De prijzen voor de toestellen met Touch Bar variëren tussen 1.999 euro (13 inch) en 3.199 euro (15 inch).