Canada en EU reageren afwachtend positief op CETA-doorbraak

Van "een positieve ontwikkeling" tot een voorzichtig "goed nieuws". Canada en de Europese Unie nemen een eerder behoedzame houding aan na de bekendmaking dat de Belgische federale regering en de deelstaten het eindelijk eens zijn geraakt over een compromistekst.

Canada en de Europese Unie reageren vanmiddag ogenschijnlijk zeer behoedzaam op het nieuws dat België het handelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie dan toch zal goedkeuren.

"Dit is een positieve ontwikkeling", klonk het in een officiële Canadese reactie, terwijl Tusk na een eerder gematigd "goed nieuws" -in de drie Belgische landstalen en het Engels- benadrukte dat hij eerst alle procedures zou afwachten vooraleer contact op te nemen met de Canadese premier Justin Trudeau.

Premier Charles Michel (MR) heeft intussen wel al contact gehad met zijn Canadese collega. Michel heeft Trudeau in een naar verluidt lang telefoongesprek toelichting gegeven bij het Belgische akkoord. Daarna sprak Michel ook nog met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk, aldus zijn woordvoerder.

"Ezel stoot zich geen twee keer"

Opvallend, in geen enkele reactie worden de woorden "gedane deal" in de mond genomen. "Als dit geconcretiseerd wordt dan is dat uitstekend nieuws, ook voor de Franstalige wereld", aldus de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Dion. "Ik ben voorzichtig optimistisch. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen."

"We zullen bewijzen dat het mogelijk is om handel te drijven en een progressief beleid te hebben voor het milieu, de volksgezondheid en het sociaal beleid", aldus nog Dion.

De Franse collega van Dion, Jean-Marc Ayrault, hield het bij een neutraal "als dat bevestigd wordt dan is voor ons goed nieuws".

Chrystia Freeland, de Canadese minister voor Internationale Handel die vorige week zaterdag na het afspringen van de onderhandelingen erg teleurgesteld naar Canada terugkeerde, feliciteerde de onderhandelaars met de "positieve ontwikkeling" maar benadrukte meteen dat het werk nog niet af is. "Wij blijven bereid om dit belangrijke akkoord te ondertekenen als Europa dit ook is."

Zaterdag ondertekening akkoord?

CETA moest normaal gezien vandaag ondertekend worden op een Europees-Canadese top in Brussel, maar premier Justin Trudeau zag zich verplicht om zijn reis naar Europa te annuleren omdat België het licht niet op groen kon zetten door het verzet van de PS en CDH in de deelstaten waar in de meerderheid zijn.

Het is niet duidelijk wanneer het akkoord uiteindelijk wel ondertekend zal worden. In de wandelgangen wordt gezegd dat dit hoogstwaarschijnlijk zaterdag al zal gebeuren, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Administratieve molen

De Europese machine is intussen wel weer in gang gezet. De ambassadeurs van de EU-lidstaten buigen zich sinds 16.30 uur over een hele berg documenten die de ondertekening van CETA mogelijk moeten maken.

Het gaat dan niet enkel over formele beslissingen, zoals de toestemming aan Tusk om namens de EU te ondertekenen of het verzoek aan het Europees Parlement om zijn instemming te betuigen, maar ook over het interpretatieve instrument dat de EU en Canada enkele weken geleden sloten op vraag van een aantal lidstaten en over een hele rist verklaringen, waaronder de unilaterale verklaringen van België en tal van andere lidstaten.