CDH deed moeilijk over CETA, "maar nu kan het snel gaan"

Het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA zal vandaag niet ondertekend worden, de top met Canada gaat niet door. De deelstaten in ons land zijn er nog steeds niet in geslaagd een akkoord te bereiken. Vooral de Franstalige humanisten van CDH lagen gisteren dwars over het ontwerpakkoord dat op tafel lag. Intussen zijn de gesprekken opnieuw opgestart, en "het kan nu snel gaan", klinkt het.
CDH-voorzitter Benoît Lutgen

De vertegenwoordigers van de verschillende deelstaten in ons land en het federale niveau zijn gisteravond zonder akkoord uiteengegaan. Nochtans leek iedereen rond de tafel bij aanvang hoopvol om te kunnen landen. De Canadese delegatie van zijn kant stond tot op het uiterste moment stand-by om op het vliegtuig naar Brussel te stappen, om CETA te kunnen ondertekenen eens België groen licht zou geven.

Maar dat groene licht kwam er niet. De EU-Canadatop gaat bijgevolg niet door. "De knoop zit in aantal maatregelen die de landbouwers beter zouden moeten beschermen", weet VRT-journaliste Leen De Witte, die de onderhandelingen over CETA volgt. "Er zijn afspraken gemaakt over betere beschermingsmechanismen. Maar dat blijft bijzonder moeilijk liggen voor CDH. Zij willen nagaan hoe bindend de afspraken over de extra garanties voor landbouwers zijn, en welke impact ze zullen hebben." Het andere knelpunt - de arbitragerechtbanken - zou opgelost zijn.

"Het kan nu snel gaan"

Waals minister-president Paul Magnette (PS) leek na de overlegronde gisteren ontgoocheld. "Het is een thriller geweest gisteravond. Het is vooral CDH dat moeilijk zou gedaan hebben gisteren op het laatste moment. Magnette zei bij het buitenkomen dat hij betreurde dat er nog geen akkoord was", weet journaliste De Witte.

Rond tien uur vanmorgen zijn de gesprekken tussen de verschillende deelstaten opnieuw opgestart. Daar moeten de laatste obstakel worden weggewerkt. Vanuit verschillende hoeken klinkt het dat het einde effectief in zicht is.

Volgens Magnette is er veel vooruitgang geboekt, en kan het nu snel gaan. CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft naar eigen zeggen kunnen bedingen dat het Waalse parlement ten allen tijde zich zal kunnen terugtrekken uit CETA, wanneer de nationale parlementen het verdrag de komende jaren moeten ratificeren. Dat liet Lutgen weten op de RTBF. "Een absolute garantie voor de toekomst en een enorme vooruitgang", zei hij.

"Wallonië kan zich terugtrekken voor finale ratificatie"

Het is inderdaad zo dat eens CETA ondertekend is door de Europese Unie en Canada - en daarvoor wacht de EU nu nog eerst op groen licht vanuit België- - het verdrag nog terug moet naar de nationale parlementen ter ratificatie.

"Dat zal maanden, zelfs jaren in beslag nemen. Wallonië zal in die tijd alles van CETA kunnen evalueren en zich eventueel kunnen terugtrekken", aldus Benoît Lutgen. Het gaat dan vooral over de toepassingen van de bewuste arbitragerechtbanken, via dewelke investeerders wetgeving van lidstaten kunnen aanvechten.

Het is op dit moment niet duidelijk welke gevolgen zo'n eventuele uitstap van Wallonië uit CETA met zich mee zou brengen. Maar in elk geval ligt de weg nu kennelijk open om CETA alvast te ondertekenen.