Deutsche Bank verrast met winst

Deutsche Bank heeft in het derde kwartaal onverwacht winst geboekt, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die vanmorgen zijn vrijgegeven.

De nettowinst bedroeg 278 miljoen euro, terwijl analisten hadden verwacht dat de Duitse grootbank in het derde kwartaal opnieuw in de rode cijfers - tot 600 miljoen euro - zou belanden.

In het derde kwartaal was het aandeel Deutsche Bank gekelderd, nadat bekend was geraakt dat de bank in de VS een boete boven het hoofd hangt van 14 miljard dollar. De Amerikaanse overheid beschuldigt Deutsche Bank ervan in de aanloop naar de financiële crisis van eind 2008 massaal hypothecaire leningen te hebben omgezet in complexe financiële investeringsproducten, terwijl ze wist dat die producten toxisch waren. CEO John Cryan zegt dat de bank "hard werkt" om daarover zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Ondanks de extreem lage rentes stegen de inkomsten van de bank in het derde kwartaal met 2 procent tot 7,5 miljard euro. Een jaar geleden moest de bank nog een verlies slikken van 6 miljard euro, als gevolg van forse afschrijvingen.