Eerste Belgische informaticamuseum opent de deuren in Namen

Het "NAM-IP Computermuseum", het eerste informaticamuseum in ons land, heeft vandaag de deuren geopend in Namen. Dat gebeurde in het bijzijn van prins Lorenz, erevoorzitter van de Koning Boudewijnstichting, die het museum financiert. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de informatieverwerking van de 19e eeuw tot nu en stelt een duizendtal stukken tentoon. "Een ongelofelijke reis door de tijd, van de rekenmachine tot de smartphone", klinkt het.

Het computermuseum stelt onder meer een permanente installatie tentoon met als titel "Naar de oorsprong van het digitale, machines die tellen". Er wordt een grote collectie reken- en ponskaartmachines tentoongesteld, net als de eerste Bancontact-automaat die in ons land werd gebruikt.

Pronkstuk is volgens museumdirecteur Ferdinand Poswick een zeldzaam exemplaar van de "tabelleermachine" van de Amerikaanse uitvinder Herman Hollerith, die dateert uit 1888. Die machine maakte het mogelijk om met behulp van ponskaarten grote hoeveelheden gegevens te automatiseren.

Het museum werd ingericht in een voormalige sportzaal van 1.200 vierkante meter, op 2 kilometer van het station van Namen. De toegangsprijs bedraagt 6 of 8 euro per persoon.

Meest gelezen