Ferrero neemt koekjesfabrikant Delacre over

Het Italiaanse voedingsbedrijf Ferrero neemt de koekjesfabrikant van Belgische oorsprong Delacre over. Dat blijkt uit de aanmelding van de transactie bij de Franse concurrentiewaakhond, en het is De Tijd die het nieuws vandaag gebracht heeft.

In juni waren er al geruchten dat Ferrero - het bedrijf achter onder meer Nutella, Kinder Surprise en Tic Tac - aasde op het in België opgerichte merk. Nu zou de deal rond zijn.

In het document is sprake van de overname van Delacre, maar ook van die van United Biscuits SAS, de Franse dochter van het Britse United Biscuits. Het Britse bedrijf veranderde onlangs van naam - het werd Pladis - en omvat merken zoals Godiva, Ulker and McVitie's.

In 1879 behaalde Charles Delacre het brevet van "Hofleverancier" dankzij de oprichting van een chocolaterie in Elsene in 1872. Het eerste koekje werd in 1891 geproduceerd in de fabriek in Vilvoorde, onder de naam "Pacha Delacre".

De Britse groep United Biscuits kocht Delacre in 1998 en in november 2014 werd de Turkse groep Yildiz Holding dan weer eigenaar van United Biscuits. Yildiz Holding bezit eveneens de Belgische pralineproducent Godiva.

Eind 2014 stelde Delacre 296 mensen tewerk in België en draaide het bedrijf een omzet van zowat 120 miljoen euro. De huidige koekjesproductie gebeurt in de fabrieken in Nieppe (Niepkerke) in Frankrijk en in Lambermont in ons land.

Ferrero haalde een omzet van 9,54 miljard euro tijdens het boekjaar dat op 31 augustus 2015 werd afgesloten. De Italiaanse groep stelde meer dan 33.000 mensen te werk eind augustus 2015.