Fotograaf laat het "Afghaanse meisje met de felgroene ogen" niet in de steek

De man die voor National Geographic de iconische foto van het Afghaanse meisje met de felgroene ogen heeft genomen, schakelt vrienden en collega's in de regio in om haar te helpen. "Ik zal al het mogelijke doen, want dit is een flagrante schending van de mensenrechten", haalt fotograaf Steve McCurry fors uit.

Het meisje vanop de foto uit 1985, Sharbat Gula, werd opgepakt in Pakistan voor het bezit van valse papieren. Het 12-jarige meisje van toen is nu een vrouw van 43, en riskeert een celstraf van 14 jaar en een boete van 5.000 dollar.

Dat pikt fotograaf McCurry niet en hij heeft vrienden en collega's in Pakistan gecontacteerd. "We willen de feiten schetsen. Ik ben verplicht alles eraan te doen om haar en haar familie juridische bijstand en financiële hulp te bieden", stelt hij. ""Ze heeft haar hele leven al geleden."

McCurry zocht Gula 14 jaar geleden nog op. Ze leefde toen in een Afghaans dorpje met haar man en drie dochters. De fotograaf wilde toen haar grootste droom doen uitkomen: met haar gezin naar Mekka trekken voor de hadj.

Gula is intussen naar Pakistan verhuisd waar 2,4 miljoen Afghaanse vluchtelingen leven. Bij de overheid is het ongenoegen over die populatie groter aan het worden, waardoor de veiligheidsdiensten almaar strenger optreden. Zo zouden volgens de Pakistaanse overheid maar liefst 60.000 valse papieren in omloop zijn.