Franse bakker gaat in tegenaanval met mini-broodjes

In Frankrijk is het verhaal rond de "pains au chocolat" een nieuwe episode ingegaan. Een bakker in Boulogne-Billancourt, bij Parijs, heeft een serie extra kleine chocoladebroodjes gemaakt om Jean-François Copé te jennen na diens uitspraken eerder van de week.

Het begon allemaal afgelopen maandag. Jean-Pierre Copé, die bij de rechtse partij van les Républicains tegen Alain Juppé, Nicolas Sarkozy en co strijdt voor de nominatie voor de presidentsverkiezingen, was te gast bij Europe 1 toen hij een vraag van een luisteraar kreeg via Facebook: "Hoeveel kost een chocoladebroodje?"

Copé bekende dat hij er geen idee van had, maar zei vervolgens toch dat hij dacht "dat het ergens tussen 10 en 15 eurocent moest zijn." Een wereldvreemd antwoord dat al snel werd opgepikt in de media, en waarmee Copé, die al niet zo goed scoorde in het eerste debat van de Republikeinen, opnieuw geen goede beurt maakte.

Op sociale media werd al snel de draak werd gestoken met zijn uitspraak. "De helft van de Fransen heeft overgewicht ... ? Niet moeilijk, als een pain au chocolat maar 15 cent kost", sneerde een luisteraar.

"Le pain au chocolat Copé"

Vandaag heeft ook een bakker gereageerd met een ludieke actie. Hij bakte broodjes die ongeveer 8 keer zo klein als een normaal broodje, dat ongeveer 8 keer duurder is dan wat Copé dacht.

Hij presenteerde ze in zijn vitrine met als opschrift "Een beetje humor. Petit pain au chocolat Copé." Die verkoopt hij effectief aan een prijs van 15 cent. Of ze ook als zoete broodjes verkochten, is niet bekend, maar op sociale media vallen ze alvast in de smaak.

In elk geval: aan "Le Quotidien" vertelde de bakker dat het voor hem niet rendabel is om zo kleine broodjes te maken. Het is te veel werk en het is niet handig om ze zo klein te maken. Het blijft dus wellicht bij een eenmalige publiciteitsstunt.