Hulporganisaties ongerust over kinderen die achterblijven in "Jungle" Calais

In het vluchtelingenkamp van Calais hebben tientallen onbegeleide minderjarigen de nacht noodgedwongen buiten moeten doorbrengen, zo klagen hulporganisaties vandaag aan. Ondanks de verklaring van de Franse overheid dat het kamp volledig ontruimd is, zouden nog heel wat jongeren niet geregistreerd zijn.

De Franse overheid had gisterenmiddag laten verstaan dat de zogenaamde "Jungle" volledig ontruimd is. De afgelopen drie dagen werden in totaal 5.596 inwoners van het kamp geregistreerd en naar een transitcentrum in de omgeving van het kamp gebracht. Van daaruit worden de vluchtelingen met bussen naar opvangcentra elders in Frankrijk gevoerd.

Maar volgens hulporganisaties bevinden zich nog altijd tientallen onbegeleide minderjarigen in het kamp. Zij werden aan hun lot overgelaten en hebben de nacht buiten moeten doorbrengen, zo klagen ze aan. Hun oorspronkelijke slaapplaats is door de branden in het kamp verwoest.

"Er zijn ongeveer 1.500 mensen ondergebracht in het CAP (containers die tot opvangplaats zijn omgebouwd). Maar er is geen plaats meer voor de anderen", zegt Pierre Henry van de organisatie France Terre d'Asile. "De kinderen die niet geregistreerd zijn, hebben het recht niet om hier te slapen", klinkt het bij Samuel Hanryon van Artsen zonder Grenzen.

AFP or licensors

"Situatie is erg onduidelijk"

Intussen is de Franse overheid overgegaan tot de grote ruimingswerken in de "Jungle". Er worden ook graafmachines ingezet.

Naast niet-begeleide minderjarigen lopen in en rond het kamp ook nog veel andere mensen rond. "De situatie is heel onduidelijk", zegt verslaggeefster Marjan Temmerman. "Er stonden zo'n 200 vluchtelingen verzameld aan de poort van de vertrekhal. Op een bepaald moment kwam de onderprefect aan. Hij zei dat iedereen moest weggaan. De politie heeft de vluchtelingen toen teruggedreven naar het kamp, waar alles zo goed als platgebrand is."

Later zei de prefect dat de humanitaire operatie is afgelopen. De mensen die er toch nog rondlopen, verbleven volgens hem wellicht voordien niet in de "Jungle". Mensen kunnen zich niet meer later registeren en alle kampplaatsen worden afgebroken. Er is ook geen voedselbedeling meer. Mensen die nog in het kamp rondlopen worden weggevoerd met busjes.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen