Menselijke ketting tegen "onmenselijk" handelsverdrag

Uit protest tegen CETA vormde een 300-tal activisten vanmiddag een menselijke ketting voor het Berlaymont gebouw, de thuisbasis van de Europese Commissie in Brussel. De actievoerders vrezen dat het vrijhandelsverdrag de rechten van de kleine producenten zal schaden.

"De Europese Commissie bindt ons vast aan CETA en maakt de burgers die hun mening willen uitdrukken, monddood", zei een van de actievoerders.

De actie was een initiatief van Alliantie D19-20, een groep burgeractivisten die opkomen tegen de nieuwe vrijhandelsakkoorden. Onder meer ACW, Beweging.Net, ACV Brussel-Halle-Vilvoorde en ACOD-LRB Openbare Diensten zijn aan de Alliantie verbonden.

De demonstranten nemen het niet dat de Europese Commissie de eisen van de gewone burgers negeert. Ze vrezen dat het vrijhandelsverdrag de rechten van de kleine producenten zal schaden en maken zich zorgen over de privileges die het akkoord aan de multinationals toekent.

Dat het Waals parlement onder leiding van minister-president Paul Magnette aanpassingen kon doordrukken, vinden ze "een belangrijk signaal". Toch zijn ze voor de actiegroep nog onvoldoende: "De maatschappelijke gevolgen van het vrijhandelsakkoord blijven dezelfde. Dat is net de hele basis van het probleem".

De Franstalige christelijke bediendebond CNE heeft zijn leden opgeroepen om zich tussen 17 en 20 uur bij de betogers van Alliantie D19-20 aan te sluiten.