Nederlandse Kamer pikt dotatie van 1,4 miljoen van prinses Amalia niet

In Nederland is ophef ontstaan over de dotatie van kroonprinses Amalia. Als zij 18 wordt, krijgt ze een dotatie van jaarlijks 1,4 miljoen euro. De partijen PvdA, D66, SP, PVV en GroenLinks vinden dit bedrag veel te hoog en hebben vandaag in de Kamer premier Mark Rutte gevraagd in te grijpen.
Catharina-Amalia (roepnaam Amalia) wordt op 7 december 13 jaar.

Rutte kwam vandaag in de Kamer naar jaarlijkse gewoonte de financiën van de Oranjes voorleggen. Die financiën liggen al een paar weken zwaar onder vuur. Eerst en vooral is er ophef ontstaan over de dotatie van de 12-jarige kroonprinses Amalia. Als zij 18 jaar wordt, krijgt ze een dotatie van 1,4 miljoen euro per jaar. Een véél te hoog bedrag volgens verschillende politieke partijen, zeker voor een studente.

De Nederlandse Kamer stemde nochtans in 2008 in met dat bedrag. De dotatie bestaat uit 250.000 euro aan toelage + 1,2 miljoen euro voor personeel en onkosten. Nu het bedrag voor het eerst is opgenomen in de begroting rijzen er stemmen om in te grijpen. Toen koning Willem-Alexander 18 jaar werd, was er ook discussie over zijn dotatie. Die bedroeg in de jaren 80 zo'n 400.000 euro.

De vermeende compensatiebelasting van de Oranjes

Tweede punt op de agenda was de compensatie voor de vermogensbelasting die het koningspaar betaalt. Zender RTL onthulde dat koning Willem-Alexander belastingen betaalt op een deel van zijn vermogen, maar dat die belasting gecompenseerd wordt via een hogere dotatie. Het zou om een akkoordje gaan dat koningin Juliana en het toenmalige kabinet in de jaren 70 hadden afgesproken.

Rutte verklapte dat Willem-Alexander al tegen hem gereageerd had met de woorden "Joh, ik wist nergens van." Rutte onderzoekt de zaak, maar zegt voorlopig nog geen bewijzen te hebben gevonden.

Intussen wordt de verhouding tussen de premier en het staatshoofd in de Nederlandse pers gewikt en gewogen. Er wordt gesproken van een "uitglijder" omdat Rutte Willem-Alexander citeert. Hij zou daarmee zijn eigen verantwoordelijkheid ontlopen. Het is een publiek geheim dat de premier en de koning informeel en soepel met elkaar omgaan.