Noord-Ierse rechtbank behandelt eerste klacht tegen brexit

Een gerechtshof in Belfast moet zich morgen uitspreken over een klacht tegen het Britse voornemen om uit de EU te stappen. Dat heeft een van de advocaten van de klagers bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk een klacht tegen de brexit zal behandelen.
De Noord-Ierse vicepremier Marin McGuinness.

De Noord-Ierse mensenrechtenactivist Raymond McCord was als tegenstander van de brexit naar de rechtbank getrokken, om aan te klagen dat die beslissing genomen werd zonder voorafgaande goedkeuring van het regionale parlement in Belfast. De klacht wordt ook gesteund door een groep van burgers en politici.

McCord stelt dat de brexit een gevaar kan betekenen voor de fragiele vrede in Noord-Ierland. "Het Goedevrijdagakkoord (dat het vredesproces in Noord-Ierland regelt) stelt dat de Noord-Ieren soevereiniteit genieten op staatsrechtelijk vlak", zo stelt Ciaran O'Hare, de advocaat van de mensenrechtenactivist. McCord stelt nu dat het parlement in Belfast de mogelijkheid moet krijgen om zich uit te spreken voor de uitstap uit de EU.

"De verliezende partij zal wellicht beroep aantekenen bij het hooggerechtshof, maar dat maakt de uitspraak niet minder belangrijk, want er zal rekening mee worden gehouden", aldus nog O'Hare.

Tijdens het referendum over de brexit heeft 56 procent van de Noord-Ieren voor het behoud in de EU gestemd. Maar de meerderheid van de Britten (52 procent) bleek wel voorstander van een brexit te zijn.