Plofbare Galaxy Note 7 doet Samsung pijn in de portemonnee

De Zuid-Koreaanse techgigant Samsung heeft het voorbije derde kwartaal een winstdaling van 17 procent gekend. Vooral bij de smartphoneverkoop is de pijn te voelen en dat heeft alles te maken met de Galaxy Note 7. De productie van dat model is stopgezet omdat er ontploffingsgevaar bestaat. Ook die andere gigant Apple zag gisteren zijn winst zakken.

De hele Galaxy Note 7-zaak is erg pijnlijk voor Samsung. De grootste producent van smartphones in de wereld ging altijd prat op zijn hoge kwaliteit en spitstechnologie. Samsung besliste eerst de batterij van de Galaxy Note 7 ter vervangen via terugroepacties, maar het toestel bleef gevaarlijk. Uiteindelijk werd de productie ervan stopgezet.

De slechte reclame heeft (nog) geen invloed gehad op de leiding van het bedrijf, maar wél op de cijfers: Samsung zette de kleinste kwartaalwinst neer sinds de lancering van de populaire Galaxy-serie zes jaar geleden. Het gaat om een winstdaling van 17 procent tot bijna 3,7 miljard euro.

Intussen probeert Samsung wel de pijn te verzachten door in te zetten op het S7-model, dat in maart uitkwam, en op zogenoemde medium en low-end smartphones (budgetmodellen).

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Apple zakt: kunnen de Macs soelaas brengen?

Ook reus Apple boekt "mindere" winstcijfers. Er werd een 19 procent lagere nettowinst van 9 miljard dollar (8,2 miljard euro) geboekt in het vierde kwartaal. De resultaten komen er door een vertraging in de verkoop van iPhones, en dat ondanks de lancering van de iPhone 7.

Critici stellen dat Apple sinds wijlen topman Steve Jobs niet meer vernieuwend genoeg is. Het bedrijf lanceert vandaag wel zijn langverwachte, nieuwe Macs. Het zou gaan om veranderingen aan de MacBook Pro: volgens de geruchten wordt er een vingerafdrukscanner geïntroduceerd en verdwijnen de klassieke USB-poorten. De verwachtingen zijn alvast hooggespannen.

Verwendung weltweit, usage worldwide