Presentatrice protesteert tegen loonkloof en stapt op na 68% van uitzending

De Nederlandse radiopresentatrice Petra Grijzen heeft gisteren een opmerkelijk statement gemaakt in haar programma "Spitsuur" op BNR. Na 68 procent van de uitzending stapte ze op als protest tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen. In Nederland bedraagt die 32 procent.

Grijzen liet zich inspireren door een actie in IJsland. Duizenden IJslandse vrouwen verlieten maandag het werk om 14.38 uur, om te protesteren tegen het feit dat ze gemiddeld 14 tot 18 procent minder verdienen dan mannen. En dus mogen ze er ook wat vroeger mee ophouden, is het idee.

In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 32 procent minder dan mannen. De radiopresentatrice vond dat ze dus ook wat vroeger mocht stoppen. "De ploeg van Spitsuur werkt van 10.30 tot 19 uur, zoals jullie weten. Dat betekent dat ik nu nu op 68 procent van mijn werkdag zit. Dus Thomas en Rob, ik zou zeggen: succes met de uitzending", zei ze aan haar twee verbaasde medepresentatoren voor ze wegstapte.

Na een tiental minuten kwam ze terug. Ze wilde vooral een statement maken. "Ondertussen heb ik onderhandelingen gehad met Sjors (de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, red.), dus dat komt helemaal goed", lachte de presentatrice.