Prinses Astrid niet op missie naar Filipijnen

De prinselijke missie naar de Filipijnen wordt afgeblazen. Over de missie waren twijfels gerezen na verschillende controversiële uitspraken van president Rodrigo Duterte.
AP2010

De drie gewesten houden wel vast aan een gezamenlijke economische missie naar het land in mei, maar daar zullen geen ministers bij aanwezig zijn. Ook prinses Astrid blijft thuis. Dat heeft de raad van bestuur van het Agentschap voor Buitenlandse Handel beslist. De raad van bestuur volgt het voorstel van zijn Begeleidingscomité.

Sinds begin deze maand ligt de missie naar de Filipijnen openlijk onder vuur. Verschillende politici hadden al hun bezwaren tegen de missie geuit. De aanhoudende controversiële uitspraken van de nieuwe president Duterte riepen veel vragen op. Zo noemde hij de Amerikaanse president Obama een "hoerenzoon" en vergeleek hij zichzelf met Hitler.

De raad van bestuur volgt het voorstel van zijn Begeleidingscomité. De agenda voor 2017 is donderdag goedgekeurd, wat betekent dat er in juni een prinselijke missie naar Zuid-Korea komt en in oktober een naar Ivoorkust.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel organiseren in mei wel nog steeds een economische missie naar de Filipijnen, maar volgens Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne reizen er geen ministers mee.

Het Begeleidingscomité had op 14 oktober al aanbevolen om Zuid-Korea aan te doen als bestemming van de eerste prinselijke missie van 2017.