Sacharovprijs gaat naar twee Irakese Jezidi-vrouwen

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken gaat dit jaar naar Nadia Murad Bansee en Lamiya Aji Bashar, twee Irakese Jezidi-vrouwen die maandenlang als seksslavin gehouden werden door terreurgroep IS.

De Jezidi's zijn een geloofsgemeenschap, die in Irak en Syrië door terreurgroep IS vervolgd worden. Nadia Murad Bansee (foto bovenaan) en Lamiya Aji Bashar (foto onderaan) werden twee jaar geleden ontvoerd nadat alle mannen in hun dorp door IS waren vermoord. Ze werden verschillende keren doorverkocht, maar konden ontsnappen.

De Sacharovprijs wordt elk jaar uitgereikt door de Europese Unie aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten.

Guy Verhofstadt, fractieleider van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa in het Europees Parlement, omschrijft de twee als inspirerende vrouwen die ongelofelijke moed en menselijkheid hebben laten zien, terwijl ze in het gezicht keken van weerzinwekkende wreedheid.

Aan de onderscheiding is een bedrag van 50.000 euro verbonden. De prijs is vernoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdissident en wetenschapper Andrej Sacharov.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu