Spaanse parlement geeft Rajoy nog niet het vertrouwen

Zoals verwacht heeft de Spaanse waarnemende premier Mariano Rajoy donderdag nog niet het vertrouwen van het parlement gekregen om een nieuwe minderheidsregering te vormen. Zaterdag zal hij waarschijnlijk wel een meerderheid halen, omdat de socialisten gezegd hebben dat ze zich dan zullen onthouden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Rajoy verdedigde in het parlement zijn kandidatuur.

Vanavond stemden slechts 170 parlementsleden voor Rajoy, de 61-jarige voorman van de conservatieve Volkspartij (PP), 180 anderen stemden tegen. Hij kwam zodoende niet aan de vereiste meerderheid van 176 stemmen voor een minderheidsregering.

Rajoy verdedigde in het parlement zijn kandidatuur voor premier door te zeggen dat zijn partij de twee laatste verkiezingen had gewonnen en het verdiende te winnen.

Zaterdag is er een nieuwe stemming, waarbij Rajoy geen meerderheid meer nodig heeft maar waarbij het volstaat dat er meer ja-stemmen zijn dan neen-stemmen. En aangezien de sociaaldemocraten van de PSOE hebben aangekondigd dat ze zich zullen onthouden zaterdag, zal Spanje in het weekeinde na tien maanden en twee parlementsverkiezingen weer een normale regering hebben.

De sociaaldemocratische fractieleider Antonio Hernando zei dat de onthouding er enkel komt om te vermijden dat de Spanjaarden een derde keer naar de stembus zouden moeten. Zijn partij, die nu 84 parlementsleden heeft, haalde haar slechtste resultaat ooit in de twee laatste verkiezingen.

De socialisten benadrukten dat de onthouding "geen steun" inhoudt aan de conservatieve regering en haar beleid. De sociaaldemocraten zijn niet uit op het garanderen van een stabiele regering. De conservatieven zullen "week na week, stemming na stemming" een meerderheid moeten zoeken, zo zei Hernando.

Als er tegen maandag geen nieuwe regering is, komen er nieuwe verkiezingen, de derde in zowat een jaar. De verkiezingen op 20 december 2015 leverden verlies op voor zowel de conservatieve PP als voor de sociaal-democraten. Het parlement was zeer verdeeld en er kon geen regering gevormd worden, zodat er op 26 juni 2016 nieuwe verkiezingen kwamen. De PP deed het daar iets beter, maar opnieuw was er geen duidelijke meerderheid en bleek het zeer moeilijk om een regering te vormen.