Tom Cruise: "Scientology is een mooie religie"

Acteur Tom Cruise, de bekendste aanhanger van Scientology, heeft het in een interview opgenomen voor de fel onder vuur liggende organisatie. Cruise praat na enkele bizarre tv-optredens nog maar heel zelden over Scientology.
AFP or licensors

Op de première van zijn nieuwe film "Jack Reacher: Never go back" kreeg Cruise van een ITV-journaliste vragen over "My Scientology movie", een recente documentaire van Louis Theroux. Daarin spelen acteurs na hoe het er intern aan toe gaat bij Scientology. Voormalige leden vertellen ook over misbruik en mishandeling. Iets dat de organisatie ontkent.

Cruise ging de vraag niet uit de weg. "Scientology is iets dat me ongelofelijk geholpen heeft in mijn leven", zei hij. "Ik ben al meer dan 30 jaar een Scientoloog. Zonder zou ik niet staan waar ik nu sta. Het is een mooie religie, ik ben ongelofelijk trots."

Cruise sloot zich aan bij Scientology in 1986. Enkele interviews waarin hij fel de standpunten van de organisatie verdedigt (zoals bijvoorbeeld de tegenstand tegen de psychiatrie en antidepressiva), kwamen hem echter op veel kritiek te staan. Het meeste bekende van die interviews is wellicht dat met "The today show" in 2005.

Sindsdien praat Cruise nog maar zelden over zijn geloof in Scientology. De organisatie ligt de jongste jaren steeds meer onder vuur door beschuldigingen over oplichting en fysiek en seksueel misbruik van leden.