Tractebel-topman Gilliot wordt nieuwe VBO-voorzitter

Bernard Gilliot, executive vice-president bij het ingenieursbedrijf Tractebel, volgt in het voorjaar van 2017 Michèle Sioen op als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Dat heeft de werkgeversfederatie vandaag bekendgemaakt.

De 61-jarige Gilliot werkt sinds 1980 bij Tractebel, dat onderdeel is van de Franse energiegroep Engie, het vroegere EDF. Hij is er ondertussen executive vice-president.

Hij is sinds 2009 ook voorzitter van de Organisatie van Raadgevende Ingenieurs, Engineering- en consultancybureaus (ORI), een bedrijfsfederatie die deel uitmaakt van de raad van bestuur van het VBO. Sinds 2014 is Gilliot ook lid van het strategisch comité van het VBO. Hij heeft voorts verschillende bestuursmandaten bij zowel Belgische als buitenlandse ondernemingen.

Eens hij VBO-voorzitter is, zal Gilliot ook de Groep van Tien voorzitten, het belangrijkste overlegorgaan van de sociale partners in België. Zijn mandaat loopt drie jaar.

"De komende maanden zal ik mij, samen met huidig voorzitster Michèle Sioen en CEO Pieter Timmermans, voorbereiden op deze nieuwe en boeiende uitdaging. Tijdens deze studieperiode zal ik dan ook geen verklaringen afleggen noch standpunten innemen", zo zegt Gilliot in een persbericht van het VBO.

Michèle Sioen werd in april 2014 de eerste vrouwelijke voorzitter van het VBO. Haar mandaat loopt af in maart 2017. Ze staat sinds 2005 aan het hoofd staat van textielbedrijf Sioen Industries.

BELGA/VERGULT