Van Reybrouck, Vanden Broecke en Ruëll opnieuw samen aan de slag voor "Para"

Auteur David Van Reybrouck, acteur Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll gaan opnieuw samen aan de slag voor de nieuwe KVS-productie "Para". Negen jaar geleden maakte het trio al de internationaal gewaardeerde theatermonoloog "Missie". Van Reybrouck focust deze keer op para's en ziet de voorstelling als een sluitstuk van een trilogie.

Van Reybrouck gaf bewust niet te veel ruchtbaarheid aan "Para". "We wilden er in alle rust aan werken. Dat is een luxe die je niet zoveel meer hebt", legt de auteur uit op Radio 1. "Het is belangrijk dat in de theaterwereld de laboratoriumfunctie in ere wordt hersteld: laat mensen zoeken. Ik ben al twee jaar met "Para" bezig, ik ben met Bruno en Raven al negen maanden aan het praten en we zijn al een maand aan het repeteren."

Van Reybrouck koos deze keer niet voor een missionaris zoals in "Missie" (foto), maar voor militairen zoals "Para" al laat vermoeden. Hij heeft een fascinatie voor de Belgische vredesmissie van paracommando's in Somalië begin jaren 90. "Dat was toen een schandaal, maar na Rwanda is daar nooit op teruggekomen. Er is nooit een boek over geschreven of een film over gemaakt. Ik ben die mensen nu gaan interviewen."

Wordt het dan zware voorstelling? "Er wordt véél gelachen maar dat was in "Missie" ook, en toch was dat geen licht stuk", stelt Van Reybrouck. Over de samenwerking met Vanden Broecke en Ruëll is hij lyrisch: "Het is zálig om met hen samen te werken, dat is zo hartelijk en vertrouwensvol. We bellen elkaar en zien mekaar."

Einde van een trilogie

Op 1 december gaat "Para" in première in de KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) in Brussel. Volgen er in de toekomst nog theaterstukken? "Theater is het meest sociale werk dat je als schrijver kan doen. "Para" is een beetje een sluitstuk van een trilogie", zegt Van Reybrouck.

"Para" is inderdaad de derde theatermonoloog van Van Reybrouck over de Europese ervaring van post-koloniaal Afrika, ná "Die Siel van die Mier" voor Josse De Pauw en "Missie" voor Vanden Broecke.