Venus verliest duim bij "ongelukkig incident" in British Museum

In het British Museum in Londen is een beeld beschadigd geraakt door een onvoorzichtige medewerker van een externe cateringploeg. De Townley Venus, een van de topstukken, verloor daarbij een duim, maar die kon er weer worden aangezet. Niemand heeft er al die tijd iets van gemerkt.

Het bericht staat in The Art Newspaper. Het ongelukje gebeurde vorig jaar in december, maar werd pas nu bekendgemaakt. Het ging fout toen een ober van een externe cateringfirma in de zaal aan het werk was voor een privé-evenement van een bedrijf.

Een cateringmedewerker die zich had gebukt keek niet goed uit toen hij zich weer oprichtte. De duim aan de rechterhand brak af en viel op de grond, maar bleef intact. "Een ongelukkig incident", zegt een woordvoerder nu  - er ontbreekt ook een vinger aan de rechterhand, maar dat was al zo toen het beeld naar het British Museum kwam.

"Dit zal niet meer gebeuren"

De museumverantwoordelijken werden meteen ingelicht, maar het nieuws werd toen niet vrijgegeven. De duim kon er opnieuw worden aangezet zonder ogenschijnlijke schade. Het British Museum heeft een onderzoek geopend naar hoe het is kunnen gebeuren, en zegt dat er "stappen ondernomen zijn opdat het niet meer zou gebeuren."

De Townley Venus is een Romeinse kopie van een Griekse beeltenis van de vierde eeuw voor Christus. Die toont een halfnaakte godin van de liefde gedrapeerd met een doek. Het beeld werd in 1775 gevonden in Rome. Overigens deelde het al eerder in de brokken, toen een bezoeker in 2012 een deel van de hand beschadigde. Ook dat kon hersteld worden.