Verkeersboetes volgend jaar vijf procent duurder

Wie fout parkeert, te snel rijdt of dronken achter het stuur plaatsneemt, zal vanaf 2017 een hogere boete moeten betalen. Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen en is bevestigd door het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Bij boetes die een rechter oplegt, zou het bedrag niet langer met zes maar met zeven vermenigvuldigd worden.

Het kabinet van minister Geens bevestigt dat de onmiddellijke inningen met vijf procent stijgen. "Andere zaken stijgen ook in prijs, en boetes worden afgestemd op levensduurte", klinkt het. Het kabinet-Geens verwijst naar de ons omringende landen en stelt dat de boetes op die manier ook meer in lijn komen met de boetes in de buurlanden.

Ook boetes die de rechter oplegt, worden duurder. Vandaag worden de bedragen die de rechtbank vastlegt, vermenigvuldigd met zes. De regering zou dat optrekken naar zeven, al wil het kabinet-Geens enkel bevestigen dat er een stijging komt.

"Zal weinig veranderen"

Politierechter Kathleen Stinckens denkt niet dat een verhoging van de boetes veel invloed zal hebben op het rijgedrag van de Belgen. "De boetes zijn nu al erg hoog vergeleken met die in correctionele zaken. Sommige liggen hoger dan een maandloon."

"De hogere boetes zijn vooral een budgettaire maatregel zoals ik het heb begrepen. Of dat onmiddellijk gaat bijdragen tot meer verkeersveiligheid, daar heb ik als politierechter een beetje mijn bedenkingen bij. Ik ervaar dat mensen het vaak moeilijk hebben om hun boetes te betalen. Hoe hoger de boetes worden, hoe minder ze zullen kunnen betalen."

Stinckens vermoedt dat rechters meer naar alternatieve straffen zullen grijpen, zoals een werkstraf. "Wat moet je anders als je al ziet dat de veroordeelde de boete niet kan betalen?"