Werkzaamheden nieuw provinciedomein Diksmuide liggen stil na vondst bommen

De werkzaamheden aan het nieuwe provinciedomein De IJzerboomgaard in Diksmuide zijn voorlopig stilgelegd. In de grond is deze week opnieuw een bom gevonden, nadat er al eerder chloor- en gifgasbommen waren aangetroffen. Er moet nu een nieuwe offerte gemaakt worden.
De ontmijningsdienst DOVO kwam deze week nog een bom ontmantelen.

Het nieuwe provinciedomein komt pal op de plaats waar 100 jaar geleden gevochten werd. De aanwezigheid van de vele bommen in de grond maakt het werken voor de aannemers erg gevaarlijk. Van de week werd er opnieuw een bom aangetroffen, na de chloor- en gifgasbommen die er al eerder waren gevonden.

Omdat voortwerken te risicovol is, zijn de werkzaamheden voorlopig stopgezet, bevestigt West-Vlaams gedeputeerde Guido Decorte. "De werken zijn stilgelegd omdat er gevaarlijke munitie in de grond zit, onder meer ook gifgas. Wij hebben een sterk vermoeden dat die munitie na de Eerste Wereldoorlog in groten getale op die plek is gedumpt. Die munitie ligt tussen het puin. Het is moeilijk om ze vrij te leggen, vandaar dat we zeer omzichtig te werk moeten gaan."

"Ik zie het als de plicht van de provincie om de locatie zo goed mogelijk munitievrij te maken", vervolgt Decorte. "Dit is en blijft onze bedoeling, ook als dit betekent dat de kostprijs stijgt. Het gaat om een provinciedomein waar straks veel mensen naartoe zullen komen. Wij willen op dat vlak onze verantwoordelijkheid opnemen."

Vandaag komen de provincie, de aannemer en de firma die de aannemer bijstaat met het opsporen van bommen samen om te praten over een nieuwe offerte. Het nieuwe provinciedomein De IJzerboomgaard zou over twee jaar moeten klaar zijn en zal plaats bieden aan een natuurgebied, een speelweide, een fietsenknooppunt en een cafetaria.

Meest gelezen