Wie wint bij dit CETA-akkoord, en wie verliest?

België kan eindelijk het licht op groen zetten voor het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada (CETA). Daarvoor was wel een akkoord nodig tussen de verschillende regeringen van het land. Politicoloog Carl Devos analyseert in "Terzake" de dagenlange politieke armworsteling en duidt winnaars en verliezers aan.

Op het eerste zicht is de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) de grote winnaar van de politieke strijd van de afgelopen dagen, maar Devos heeft zijn bedenkingen. "Of Magnette zegeviert valt nog te bezien. Op het moment dat de tekst droog is en bestudeerd wordt, zullen er waarschijnlijk zijn die zeggen dat dit een pyrrusoverwinning is. Hier zit niet zoveel in, Magnette heeft niet zoveel thuisgehaald, en dan zullen de mensen ter linkerzijde, die hem nu de grote held noemen, ontgoocheld zijn", zegt Devos.

Volgens hem is veel duidelijker wie de verliezers zijn. "Dat is in de eerste plaats Europa, dat slechts met heel veel moeite in staat is om internationale akkoorden te sluiten", stelt Devos. "Ook een verliezer is België, dat internationaal geen betrouwbare partner blijkt om deals mee te sluiten."

"Binnen België is de grote verliezer premier Michel en de MR, wat ook een gevaar inhoudt, want een verzwakte premier die gekwetst is, dat is niet meteen een investering in de stabiliteit van de regering. Ik denk niet dat er binnen de MR veel mensen zijn die nog met grote overgave en veel goesting in deze regering zitten", zegt Devos.

Het toneelspel van de laatste dagen was ook niet meteen een feest van de democratie, zoals sommigen zeggen. "Men denkt nu hoera, het is een feest van de democratie, de parlementen zijn baas. Dat is helemaal fout. De parlementen mógen zich uitspreken omdat de partijbonzen dat hebben toegelaten", besluit Devos.