"Aantal arbeidsongeschikten neemt toe en daar moet iets aan gedaan worden"

De werkgeversorganisaties zijn niet te spreken over een voorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De Block wil bedrijven meer laten meebetalen voor de uitkeringen voor zieke werknemers. "Een platte belasting", zeggen de ondernemersverenigingen.

Volgens het voorstel zouden bedrijven de uitkering van een zieke werknemer moeten betalen van de tweede tot de zevende maand. Nu is dat alleen het geval voor de eerste maand. Daarna betaalt de overheid de ziekte-uitkering. De minister wil zo bedrijven meer inspanningen laten leveren om te zorgen dat hun werknemers niet ziek worden. "Van bepaalde werkgevers zal inderdaad een inspanning gevraagd worden", zegt ze. "Tegelijkertijd blijft deze regering fors investeren in lastenverlagingen voor bedrijven en in de creatie van meer jobs."

Het aantal arbeidsongeschikten in ons land blijft toenemen en daar moet dringend iets aan gedaan worden, vindt De Block. "Als maatschappij moeten we extra inzetten op preventie en re-gintegratie. De regering besliste daarom om een voorstel uit te werken waarmee we alle betrokkenen willen aanmoedigen om het probleem aan te pakken." Daarmee doelt ze niet enkel op de werkgevers, maar ook op werknemers én artsen.

Tot slot benadrukte de minister dat kleine ondernemingen met een beperkt aantal werknemers zullen worden vrijgesteld van de maatregel.

"Platte belasting"

Voor alle duidelijkheid: het gaat nog om een voorstel van de minister, dat nog moet worden voorgelegd en goedgekeurd door de federale regering. Maar dat houdt de werkgeversorganisaties niet tegen om al stevig van leer te trekken tegen het idee.

"Met deze maatregel gaan zieke mensen niet genezen", reageert Hans Maertens, de topman van werkgeversorganisatie Voka. "Dit is een zware lastenverhoging die er voor onze bedrijven nog eens bijkomt." Het Voka wil eerst grondig overleg met sociale partners, vooraleer er politieke ideeën worden gelanceerd.

Het VBO, het Verbond van Belgische ondernemingen, noemt het voorstel een "eenzijdige belastingverhoging". "De werkgever kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor iets waar hij niets aan kan veranderen", zegt directeur-generaal Bart Buysse.

Ook Unizo, de vereniging die kmo's vertegenwoordigt, is sterk tegen het voorstel. Unizo-baas Karel Van Eetvelt noemt het "een platte lastenverhoging voor ondernemers". Unizo benadrukt dat bedrijven vaak niets met de ziekte van de werknemer te maken hebben.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen beaamt dat standpunt. "Ziekte treft je in de eerste plaats als mens en niet als werknemer. De oorzaak van een ziekte ligt vaak helemaal of voor een groot stuk buiten het werk. Als deze maatregel het haalt, zal deze regering zowat de meest asociale ooit zijn op het vlak van tewerkstelling", reageert NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws.

Meest gelezen