Antwerpse hulpdiensten oefenen grootschalige terreuraanval

In Antwerpen is de hele nacht een grootschalige antiterreuroefening gehouden. Volgens het scenario lieten terroristen eerst een spijkerbom ontploffen in het station Antwerpen-Centraal, was er vervolgens een "shooting" tijdens een joodse lezing en gijzelden ze ten slotte een groep mensen in het bioscoopcomplex Kinepolis.

De fictieve ontploffing van de spijkerbom vond plaats rond 1 uur op een internationale reizigerstrein. De politie maakte de oefening uitzonderlijk al bekend net voor de aanvang ervan, om eventuele ongerustheid bij passanten en omwonenden te voorkomen.

Vervolgens werd een schietpartij geënsceneerd tijdens een lezing van het Coördinatie Komitee Joodse Gemeente van Antwerpen in het Romy Goldmuntzcentrum in de Nerviërsstraat en tot slot gijzelden de terroristen mensen in een bioscoopzaal van Kinepolis.

De eis van de daders was om een aantal verdachten van een terrorismeproces, dat de dag nadien doorging in het hof van beroep, vrij te laten uit de gevangenis. Er werden op de verschillende locaties verscheidene slachtoffers gemaakt, waaronder enkele doden en gewonden.

600 mensen betrokken bij oefening

Aan de oefening namen in totaal ongeveer 600 mensen deel, onder wie 250 deelnemers van lokale politie van Antwerpen en de federale politie, 36 deelnemers van brandweer Zone Antwerpen, 50 deelnemers van de medische hulpdiensten, 25 deelnemers van Defensie en 210 figuranten.

"Deze uitgebreide oefening testte de samenwerkingsverbanden tussen de lokale politie, de federale (gerechtelijke) politie, Defensie en de Antwerpse hulpdiensten. Maar ook de coördinatie met andere partners, zoals het parket en vervoersmaatschappij NMBS zijn cruciaal", zegt Veerle De Vries, woordvoerder van de lokale politie, die wel benadrukte dat de oefening niet het gevolg is van een concrete dreiging.

Wel past de oefening in het dreigingsniveau 3 dat sinds de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart van kracht is voor het hele land. Dat niveau staat voor "ernstig" en een terreurdreiging die "mogelijk en waarschijnlijk" is.

Over enkele weken wordt de oefening geëvalueerd tijdens een nabespreking met alle betrokken partijen. Op basis daarvan zullen de noodinterventieplannen geoptimaliseerd worden.

Meest gelezen