Bulgaarse Georgieva wordt ceo Wereldbank

De Bulgaarse Kristalina Georgieva neemt ontslag als Europees commissaris voor Begroting en Personeelszaken en wordt begin januari de nieuwe CEO van de Wereldbank. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. De Duitse commissaris Günther Oettinger neemt de portefeuille van Georgieva over.

Wanneer Georgieva precies vertrekt, hangt af van de lopende onderhandelingen over de Europese begroting 2017. Een uiterste datum voor haar vertrek is 31 december.

Bij de Wereldbank komt Georgieva aan het hoofd te staan van de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (IBRD) en de Internationale Ontwikkelingsassociatie (IDA), twee instellingen die geld lenen aan middeninkomens- en arme landen. Ze zal als CEO rechtstreeks verantwoording moeten afleggen aan Wereldbankvoorzitter Jim Yong Kim.

Het vertrek van Georgieva komt niet helemaal uit de lucht vallen. Zo was de Bulgaarse een van de topkandidaten om Ban Ki-moon op te volgen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. De keuze viel daar echter op de Portugese ex-premier Antonio Guterres.