Consumeert u 3 glazen alcohol per dag? Dan drinkt u toch te veel

Wie als man 3 glazen of als vrouw 2 glazen alcohol per dag drinkt en denkt daarmee netjes binnen de aanvaardbare norm te blijven, heeft het mis. De Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen is van plan de richtlijnen te verstrengen, "want alcohol is giftig vanaf de eerste druppel".
vide

Drie "standaardporties" per dag voor een man, twee voor een vrouw: volgens de huidige richtlijn van de VAD was dat "aanvaardbaar laag". Maar het expertisecentrum is intussen tot andere inzichten gekomen. "Vroeger maakten we het onderscheid tussen mensen met en zonder een verslaving. ­Intussen weten we dat elk glas ­alcohol er één te veel is. Vooral de ­studies naar de link met kanker zijn angstaanjagend", legt directeur Marijs Geirnaert uit in Het Nieuwsblad. 

"Alcohol is vanaf de eerste druppel een product dat je lichaam vergiftigt. Het wordt tijd dat we dat beseffen. Drank is ook niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook de boosdoener bij veel ongevallen en vechtpartijen." En dus legt de VAD de laatste hand aan een nieuwe, strengere richtlijn, die eind november gecommuniceerd zou worden. Hoeveel strenger, dat wil Geirnaert nog niet kwijt. 

De VAD is trouwens niet de enige die de normen wil verstrengen. In de nieuwe voedingsaanbevelingen die de Hoge Gezondheidsraad vorige maand lanceerde, wordt ook al aangeraden om de consumptie van alcohol te beperken tot 2 glazen per dag voor mannen, en 1 voor vrouwen. Of de VAD dezelfde richtlijnen hanteert, weten we eind november.