De Gucht: "Juridisch is er in CETA-deal zeer weinig veranderd"

"Juridisch is er zeer weinig veranderd aan het CETA-akkoord. Men heeft twee weken gebakkeleid om een zachte landing van Paul Magnette(PS) mogelijk te maken." Dat zegt Karel De Gucht, als Europees commissaris voor Handel een van de drijvende krachten achter CETA.

De Gucht gelooft ook niet dat de koppigheid waarmee de Waalse minister-president zich bleef verzetten, heeft geleid tot meer transparantie bij de onderhandeling van toekomstige verdragen. "Voor het Verdrag van Lissabon onderhandelde de Europese Commissie zonder dat daar veel over gezegd werd, maar sinds dat verdrag is dat wel het geval en zijn er zeer regelmatig debriefings voor het Europees Parlement. Na elke onderhandelingsronde is er ook een debriefing naar het middenveld, de teksten die door Europa op tafel worden gelegd kunnen vrij worden geraadpleegd", zei De Gucht in "De ochtend".

De voormalige Europees Commissaris brengt voorts nog eens in herinnering dat hij in 2014 het akkoord heeft geparafeerd met toestemming van de federale regering, die goedkeuring had van de deelstaten. "Zeggen dat dit akkoord in geheime achterkamertjes is onderhandeld, is klinkklare nonsens. Magnette heeft gewoon geprobeerd om hier politieke munt uit te slaan." Hij is het ook niet eens met de visie van Magnette dat er in het akkoord een permanente rechtbank zou moeten worden opgenomen. "Je moet je afvragen wat die zou moeten doen."

Volgens De Gucht is het zeer goed mogelijk dat Magnette met zijn verzet de MR wilde aanvallen. "Hij probeert zich ook te wapenen tegen extreemlinks, aangezien hij merkt dat de PTB stemmen afsnoept van de PS. Het is een intern politiek spel, zonder meer, en ik denk dat Magnette dat maar al te goed weet."

Meest gelezen