Duits bedrijf overweegt overname Agfa-Gevaert

Beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert is door het Duitse bedrijf CompuGroup Medical benaderd voor "een mogelijk volledige overname". Dat bevestigt de Belgische multinational in een persbericht. Agfa-Gevaert bestudeert naar eigen zeggen de interesse.
Jonas Roosens

Het financiële nieuwsagentschap Bloomberg maakte gisterenavond al de Duitse interesse in het beeldvormingsbedrijf bekend. Het agentschap baseerde zich op anonieme bronnen, maar Agfa-Gevaert wilde zelf nog geen commentaar geven.

Vanochtend kwam er - "naar aanleiding van de recente speculatie in de pers" - wel een reactie. De raad van bestuur zal "CompuGroup's belangstelling zorgvuldig evalueren, rekening houdend met het belang van de aandeelhouders en de andere stakeholders". Het bedrijf benadrukt wel dat het niet zeker is of de besprekingen ook zullen leiden tot een openbaar bod op de aandelen. 

Ook CompuGroup Medical bevestigt dat het een "indicatief niet-bindende" blijk van interesse heeft overgemaakt voor de overname van alle aandelen Agfa-Gevaert. "De gesprekken zitten in een vroeg stadium. Er is nog geen antwoord gegeven op de blijk van interesse. Er is dan ook geen zekerheid of en onder welke voorwaarden er een openbaar bod volgt", benadrukt ook hier het bedrijf.

Kleiner qua omzet

"CompuGroup maakt software voor de medische sector, maar is qua omzet een pak kleiner dan Agfa", zegt VRT-journalist Steven Rombout. "De vraag was dan ook of de Duitsers interesse zouden hebben in alle aandelen of enkel in die van de HealthCare. Dat is de afdeling van softwaresystemen voor de medische sector waar de Belgen marktleider in zijn en die dus ook aansluit bij de activiteiten van de Duitsers. In het persbericht staat wel duidelijk dat CompuGroup een bod op alle aandelen overweegt."

Agfa is een belangrijke werkgever met wereldwijd 11.000 mensen in dienst, van wie 3.500 in ons land. Die werken vooral in de hoofdzetel in Mortsel, maar ook in kleinere vestigingen in de buurt van Westerlo en Gent.

Bij opening van de beurs schoot het aandeel Agfa-Gevaert omhoog, met zo'n 11 procent. Nadien zwakte de stijging wat af.

Meest gelezen