Europa wil dat WhatsApp geen gegevens meer deelt met Facebook

De Europese privacywaakhonden vragen in een gezamenlijke brief aan WhatsApp dat de berichtendienst voorlopig stopt met het delen van gebruikersgegevens met Facebook. Eerst moet duidelijk zijn dat de Europese regels niet worden overschreden, zo luidt het.

Facebook nam WhatsApp in februari 2014 over voor 16 miljard dollar. Tot voor kort hield het bedrijf de klantengegevens van de berichtendienst strikt gescheiden van die van het eigen sociale netwerk, zoals beloofd bij de overname van WhatsApp. Maar afgelopen zomer paste het de gebruiksvoorwaarden aan zodat uitwisseling mogelijk werd. Daardoor kunnen bijvoorbeeld telefoonnummers en contactenlijsten doorgegeven worden aan Facebook.

Het doel van Facebook is gebruikers meer gerichte advertenties te kunnen tonen. Wie niet akkoord was met de nieuwe voorwaarden, kreeg 30 dagen de tijd om dit aan te geven in de instellingen van WhatsApp. De periode is intussen al even voorbij. Wie niets deed, deelt voortaan dus WhatsApp-gegevens met Facebook. En bij wie het wel deed, is het delen van de data beperkt, maar dus ook niet helemaal geblokkeerd. Europa stelt zich vragen bij die manier van werken.

In de brief aan WhatsApp vraagt de Artikel 29-werkgroep, de overkoepelende organisatie van de Europese privacywaakhonden, nu dat er voorlopig geen gegevens meer gedeeld worden tussen Whatsapp en Facebook. Ze vragen duidelijkheid over wat er juist gedeeld wordt en ze willen zekerheid dat de privacywetten niet worden geschonden.

WhatsApp zegt dat het meewerkt aan het onderzoek en antwoord zal geven op de vragen. De Europese privacyautoriteiten komen in november samen om de zaak te bespreken. Volgens de nieuwe Europese regelgeving kunnen er vanaf 2018 hoge boetes opgelegd worden als bedrijven de privacywetten schenden.