FBI opent nieuw onderzoek naar e-mails

De FBI opent een onderzoek naar nieuwe e-mails die zijn opgedoken en die een verband lijken te hebben met het eerdere onderzoek van de e-mails van Hillary Clinton. Dat heeft FBI-topman James Comey gemeld in een brief aan het Congres. Donald Trump is opgetogen over de "heropening" van het onderzoek, een term die de Democraten betwisten. Volgens Trump is de affaire "groter dan Watergate.

Het FBI-onderzoek naar de persoonlijke e-mailserver van Clinton werd eerder dit jaar afgesloten. De conclusie was toen dat de presidentskandidate zeer onvoorzichtig was geweest, maar niet bewust de wet had overtreden. Ze werd dan ook niet vervolgd. Dat de FBI nu vlak voor de verkiezingen een nieuw onderzoek opent, is een opmerkelijke beslissing die Clinton slecht uitkomt.

Het nieuwe onderzoek zou gaan over e-mails die nog niet eerder onderzocht werden. In de brief aan het Congres zegt FBI-directeur Comey dat nagegaan wordt of die nieuwe e-mails geheime informatie bevatten. "Momenteel kan de FBI nog niet inschatten of de informatie significant is", luidt het. Comey geeft in zijn brief geen aanduiding over hoe lang dit nieuwe onderzoek zal duren.

Anonieme bronnen zeggen dat de mails waarvan sprake is, niet van de privé-server van Clinton komen, maar voortvloeien uit een onderzoek in verband met "sexting" van het gewezen Democratisch parlementslid Anthony Weiner. Daarbij zijn dragers in beslag genomen van Weiner en van zijn vrouw, van wie hij nu geschieiden leeft. Die vrouw is Huma Abedin, een nauwe medewerker van Clinton en de vicevoorzitter van haar campagneteam. Weiner wordt door de FBI onderzocht omdat hij seksueel getinte boodschappen naar een minderjarige zou gestuurd hebben.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al aangegeven aan het onderzoek van de FBI mee te zullen werken, als het daar om gevraagd wordt. Een woordvoerder zegt momenteel wel geen details te hebben over de zaak.

Op amper elf dagen voor de verkiezingen komt de mededeling van de FBI op een erg slecht moment voor Clinton. De dag was nochtans goed begonnen voor met goed economisch nieuws. De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 2,9 procent gegroeid. Dat is beter dan verwacht en de sterkste groei in meer dan twee jaar.

"Groter dan Watergate"

Het campagne-team van Donald Trump is natuurlijk zeer tevreden met het nieuws. Trump ligt al weken achter in de opiniepeilingen en deze affaire doet zijn kansen op 8 november opnieuw stijgen. "Ik heb veel respect voor de FBI en het ministerie van Justitie die nu de moed hebben om de verschrikkelijke fout die ze gemaakt hebben recht te zetten. Misschien zal eindelijk gerechtigheid geschieden", zei Trump op een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire. Trump hamert er regelmatig op dat Clinton in de gevangenis thuishoort, niet in het Witte Huis.

Trump zei ook dat de affaire van de e-mails van Clinton "groter is dan Watergate", het schandaal over inbraken in het Democratisch hoofdkwartier dat Richard Nixon ten val bracht.

Trump heeft het over een heropening van het onderzoek, een term die door het Clinton-kamp betwist wordt.

Democraten: "Merkwaardig"

In het Clinton-kamp wordt de nieuwe ontwikkeling uiteraard niet op gejuich onthaald. De campagneleider van Clinton, John Podesta, noemde het merkwaardig dat iets dergelijks gebeurde op slechts 11 dagen voor de verkiezingen.

Podesta zei dat de directeur van de FBI het aan het Amerikaanse volk verschuldigd is om meer details te geven over wat er nu precies onderzocht wordt. Podesta zei ook nog dat hij er alle vertrouwen in had dat het onderzoek niet tot andere conclusies zou leiden dan de conclusie van de FBI in juli. Toen zei de federale politiedienst dat Clinton geen strafbare feiten had gepleegd.

De belangrijkste Democrate in het "Intelligence Committee" van de Senaat zei dat het "verbijsterend" was dat de FBI zo kort bij de verkiezing bekendgemaakt heeft dat het de e-mails zal onderzoeken. Senator Dianne Feinstein zei dat de aankondiging koren op de molen is van de Trump-campagne en een "ontstellende breuk met de traditie" dat de FBI behoedzaam tewerk gaat voor een verkiezingsdag.

Ook Matthew Miller, a gewezen woordvoerder voor het ministerie van Justitie, was ontzet over de timing van de mededeling van de FBI. "Het is een al lang bestaande traditie van Justitie en de FBI dat je niet iets zegt in het openbaar vlak voor een verkiezing, dat mogelijk die verkiezing kan beïnvloeden", zo zei hij.

Hillary Clinton zelf heeft nog niet gereageerd op de nieuwe ontwikkeling.

De e-mailaffaire: waarover gaat het?

De e-mailaffaire achtervolgt Clinton al de hele campagne. Als minister van Buitenlandse Zaken heeft ze een eigen private server gebruikt om mails te versturen. Een deel van die mails bevatte gevoelige informatie, die zo mogelijk blootgesteld werd aan "vijandige actoren".

De FBI kwam in juli tot de conclusie dat Clinton "zeer onvoorzichtig" was geweest maar niets gedaan had waarvoor ze vervolgd moest worden.

De Republikeinen en presidentskandidaat Donald Trump voeren de kwestie aan als argument dat Clinton ongeschikt is voor het presidentschap, of zelfs in de cel thuishoort.