Filipijnse "drugs"burgemeester gedood bij politieactie

Een Filipijnse burgemeester is samen met negen van zijn medewerkers omgekomen in een vuurgevecht met de politie. De man was eerder door president Rodrigo Duterte aangewezen als drugstrafikant. Volgens de politie ging het om een gelegitimeerde actie.

Volgens de politie gaat het om wettige zelfverdediging. "We hadden informatie gekregen dat de groep van Dimaukom een "grote" hoeveelheid drugs transporteerden."

De tien, onder wie burgemeester Samsudin Dimaukom van het stadje Datu Saudi-Ampatuan, zouden geweigerd hebben om hun voertuig te stoppen en zouden het vuur op de politieofficieren geopend hebben. In het daaropvolgende vuurgevecht kwamen alle inzittenden om het leven. "Het was een legitieme politieoperatie", verklaarde Bernard Tayong van de regionale politie. Hij voegde eraan toe dat er geen agenten gewond raakten, maar dat er wel een politievoertuig doorzeefd werd met kogels.

Harde strijd tegen drugs

Sinds zijn aantreden in juni voert president Duterte een harde strijd tegen drugs in zijn land. Er werden naar schatting al 3.600 vermeende drugdealers en -gebruikers vermoord. In augustus maakte Duterte nog een lijst bekend van 150 topfunctionarissen die volgens hem gelinkt waren aan drugshandel. Ook Dimaaukoms naam kwam op die lijst voor.