Gerenoveerd Afrikamuseum in Tervuren opent pas in 2018 de deuren

Het gerenoveerde Afrikamuseum in Tervuren zal vermoedelijk pas in juni 2018 de deuren kunnen openen. Dat meldt directeur Guido Gryseels. Aanvankelijk werd gehoopt eind 2017 terug te kunnen opengaan, maar dat blijkt ondertussen te optimistisch ingeschat. Het museum is wegens werken al sinds december 2013 gesloten.

Een renovatie van het Afrikamuseum drong zich op omdat de infrastructuur van dit gebouw uit 1910 niet meer aangepast was aan de noden van een modern museum en de permanente tentoonstelling sterk verouderd was.

Meest opvallend is de bouw van een nieuw glazen onthaalpaviljoen in het park waar alle niet-museale functies zoals onthaal, museumshop en brasserie gecentraliseerd worden. Het paviljoen wordt met het museumgebouw verbonden via een ondergrondse galerij waarin twee expozalen en een polyvalente ruimte worden ondergebracht. Het museumgebouw zelf wordt grondig gerestaureerd en hierbij onder meer ook sterk geïsoleerd.

De bouwwerken zullen naar verwachting al in mei 2017 opgeleverd kunnen worden, maar de directie heeft vervolgens nog ongeveer 10 maanden nodig voor de inrichting van het onthaalpaviljoen en de permanente tentoonstelling.

"Het werk dat ons hierbij te wachten staat komt ongeveer overeen met het opzetten van tien tijdelijke tentoonstellingen op hetzelfde moment. We willen immers voldoende tijd nemen om de permanente tentoonstelling tot in de puntjes af te werken en in alle glorie te kunnen openen", aldus Guido Gryseels.