Heisa over "seksistische poets-workshop" tijdens Ladies Night op Boekenbeurs

Een geplande activiteit van Uitgeverij Lannoo tijdens de Ladies Night op de Boekenbeurs heeft een stroom van kritiek teweeggebracht. De naam van de workshop: "Ladies Night - Alles wat je moet weten over poetsen, wassen en strijken". "Seksistisch en clichébevestigend", luidt het.

Op de Boekenbeurs zijn er zoals elk jaar een aantal thema-avonden. Een van die avonden is getiteld "Ladies & Literature". De activiteit van Uitgeverij Lannoo, een van de standhouders op de beurs, is bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. “Ladies Night - Alles wat je moet weten over poetsen, wassen en strijken", zo stond er aangekondigd op de website. Stond, want de pagina is intussen weggehaald.

De geplande activiteit maakte veel negatieve reacties los op Twitter en Facebook. Clichématig, ouderwets en seksistisch, zo luidde het onder meer. Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) mengde zich in de discussie. "Stereotypering om U tegen te zeggen!", tweette ze.

Lannoo kwam vanmiddag met excuses voor de "ongelukkige communicatie". "De Ladies Nights is een initiatief van Boek.be. Uitgeverij Lannoo had reeds voor de organisatie van deze nocturne diverse evenementen in voorbereiding die onder dit thema werden geplaatst. Daardoor is een programma ontstaan dat inderdaad te eenzijdig en sekserolbevestigd is. Wij betreuren dit en bieden hiervoor onze verontschuldigingen aan."

De uitgeverij gaat de communicatie aanpassen. Ze laten ook weten dat de workshop over poetsen -die wellicht dus toch doorgaat- door een vrouw én een man wordt gegeven.

Meest gelezen