Historisch akkoord over "grootste beschermd maritiem gebied ter wereld"

24 landen en de Europese Unie zijn tot een historisch akkoord gekomen om een oppervlakte van 1,55 miljoen vierkante kilometer in de Rosszee in Antarctica uit te roepen tot beschermd maritiem gebied voor de komende 35 jaar. Dat heeft de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) gemeld.
Een eenzame pinguïn op ijsschotsen in de Rosszee

De beslissing kwam er nadat Rusland zijn bezwaren rond het recht op visserij had laten varen. In het voorstel, dat werd ingediend door de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, is opgenomen dat het gebied een algemene "no-take"-zone wordt, waar maw. niet gevist mag worden. Of toch bijna niets, want als deel van het compromis dat uit de onderhandelingen is gekomen, zal in bepaalde zones naar kril en ijsvissen gevist mogen worden voor wetenschappelijke doeleinden.

De Antarctic Ocean Alliance, een alliantie van milieuorgansaties, noemt het "belangrijke akkoord" een grote overwinning voor de bescherming van de Antarctische Oceaan. "Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat een grootschalig beschermd maritiem gebied wordt gecreëerd in internationale wateren. Dit is het grootste beschermd maritiem gebied ter wereld", aldus een woordvoerder. Om u een idee te geven: 1,55 miljoen vierkante kilometer, dat is zowat 50 keer de oppervlakte van België.

De Rosszee is een van de laatste intacte maritieme ecosystemen in de wereld, waar pinguïns, zeehonden, ijsvissen, walvissen (onderaan: een dwergvinvis in de Rosszee) en een unieke orkasoort leven. Volgens milieuactivisten is het gebied cruciaal voor wetenschappelijk onderzoek, om te bestuderen hoe maritieme ecosystemen functioneren om te bekijken welke impact de klimaatverandering heeft op de oceaan.