Hoe leer ik mijn zoon of dochter spruitjes eten?

Kleuters zijn meer geneigd om groenten te proeven als ze daarvoor beloond worden, of als hun ouders het goede voorbeeld geven. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Gent en Leuven. "Het helpt niet om kinderen onder druk te zetten om hun bord leeg te eten", benadrukt Laura Vandeweghe van het onderzoeksproject REWARD.

Rewarding Healthy Food Choices - oftewel REWARD - is een onderzoeksproject dat de (al dan niet gezonde) eetgewoonten van kinderen onder de loep neemt. Concreet proberen de onderzoekers van de UGent en de KU Leuven de samenhang tussen de beloningsgevoeligheid van kinderen en hun eetgewoonten te onderzoeken.

"Het helpt om je kind te gaan belonen als je wilt dat het een bepaalde groente leert eten", vertelt professor Leentje Vervoort in "De ochtend" op Radio 1. Samen met collega Laura Vandeweghe maakt ze deel uit van het REWARD-team. "Je hoeft daarom niet meteen van je zoon of dochter te verlangen dat hij of zij haar bord volledig leeg eet. Proeven van de spruitjes die op tafel staan, kan al een beloning opleveren."

Bij sommige kinderen volstaat een verbale aanmoediging, maar bij de meesten werkt een tastbare beloning het best. "Je zou je dochter bijvoorbeeld een sticker kunnen geven, telkens wanneer ze haar best doet om te proeven van de groente die ze niet lust", legt Vandeweghe uit. "Met de stickers kan ze dan bijvoorbeeld sparen voor een uitstapje naar een pretpark of een cadeautje." Belonen met koekjes en snoepjes is geen goed idee, benadrukt de onderzoekster. "Dan ondermijn je het hele idee van een gezond eetpatroon."

"Smaak gaat wennen"

Het heeft bovendien geen zin om je kind onder druk te zetten om zijn of haar bord volledig leeg te eten. "Het is vooral belangrijk dat je de groenten die je kind niet lust, een paar keer blijft aanbieden", zegt Vervoort. "Na een paar keer proeven, gaat de smaak wennen, en gaan ze het vaak wel lusten."

Al werkt dat natuurlijk niet altijd, weet ook Vervoort. "Soms lust je kind nu eenmaal iets niet. Dan is het geen schande om het na een tijdje op te geven de groente voor te schotelen. Probeer dan gewoon een andere groente. Als spruitjes geen opties zijn, is er nog altijd prei of brocoli om uit te proberen."

Zelf het goede voorbeeld geven

Een andere belangrijke factor in het verhaal van gezonde voeding is het eetpatroon van de ouders. Zij moeten zelf het goede voorbeeld geven, vindt het REWARD-team. "Als je zelf met smaak fruit en groenten eet, moedigt dat je kinderen aan", benadrukt Vervoort. "Zet bijvoorbeeld ook altijd wat fruit op de keukentafel en verstop de koekjes achteraan in de kast. Zo creëer je een omgeving waar gezond eten een gewoonte is."

Meest gelezen