Honderdtal minderjarigen brengt nacht door vlakbij "Jungle" van Calais

Ook deze nacht heeft een honderdtal jonge migranten de nacht doorgebracht in een zone palend aan de "Jungle" van Calais. Het vluchtelingenkamp in het noorden van Frankrijk werd de voorbije dagen ontruimd en ontmanteld. Frankrijk en Groot-Brittannië schuiven mekaar intussen de verantwoordelijkheid voor de minderjarige vluchtelingen in de schoenen.

De jongeren die de nacht van donderdag op vrijdag onder meer sliepen in een kerk en een moskee niet ver van de "Jungle", zeggen zelf dat ze in de overgrote meerderheid minderjarigen zijn. Maar omdat ze zich als dusdanig niet hebben geregistreerd, konden ze de voorbije dagen tijdens de ontmanteling van het kamp niet terecht in een specifiek voorlopig opvangcentrum voor kinderen.

De nacht voordien brachten nog zo'n 200 jonge migranten de nacht in de koude door.

De Britse regering drong er bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd intussen bij Frankrijk op aan de minderjarigen die nog altijd in Calais geblokkeerd zitten, "ordentelijk" te beschermen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve reageerde daar verbaasd op. Hij wil dat het Verenigd Koninkrijk snel zijn "verantwoordelijkheid neemt en de minderjarigen opvangt".

Op basis van Europese regels over gezinshereniging mogen minderjarigen met familieleden in Groot-Brittannië hopen op een verblijf daar. In het kader van de samenwerking tussen Londen en Parijs zijn tot nog toe al zo'n 270 minderjarigen uit Calais over het Kanaal gebracht. Groot-Brittannië wil er nog enkele honderden opnemen, maar duizend zullen het er volgens minister Rudd niet worden.

In de "Jungle" leefden vorige week naar schatting nog tussen de 6.400 en 8.100 personen, voornamelijk afkomstig uit Soedan, Eritrea en Afghanistan. Sinds het begin van de ontmanteling maandag konden 1.500 minderjarigen terecht in het tijdelijke opvangcentrum bestaande uit containers ter plaatse. Meer dan 4.500 migranten werden naar opvangcentra over heel Frankrijk gebracht.