IS ontvoert 8.000 families om hen in Mosul te gebruiken als menselijk schild

Terreurgroep IS heeft 8.000 families ontvoerd en naar het centrum van de stad Mosul geleid. Daar willen ze de tienduizenden mensen gebruiken als menselijk schild. De VN meldt dat IS ook 232 mensen heeft gedood in en rond de stad.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Onder de meer dan 200 slachtoffers zitten 40 burgers en 190 ex-officiers van de Iraakse veiligheidsdiensten. Ze werden gedood nadat ze geweigerd hadden orders te volgen.

Daarnaast zijn ook tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen uit de dorpen rond Mosul gekidnapt en naar militaire posten gevoerd in het centrum van de stad. De VN verwacht dat IS de families zal gebruiken als menselijk schild tegen de Iraakse troepen. Afgelopen week vielen die laatsten - met de steun van de Verenigde Staten en Turkije - Mosul binnen in de hoop de stad te bevrijden uit de handen van IS. Mosul is de tweede grootste stad in Irak en is bijgevolg van bijzonder groot strategisch belang voor IS.